Jakie produkty można spożywać na diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa to sposób żywienia, który stale zyskuje na popularności. Co ciekawe, wybierają go nie tylko osoby zmagające się z celiakią czy nietolerancją glutenu, ale również i zdrowi, którzy pragną poprawić swoje samopoczucie i pozbyć się problemów trawiennych. Jakie produkty można spożywać na co dzień na takiej diecie?

Zbożowe produkty bezglutenowe

Na diecie bezglutenowej można sięgać po zboża, ale tylko takie, które naturalnie nie zawierają tego białka w swoim składzie. Do najpopularniejszych artykułów spożywczych tego rodzaju zalicza się:

  • ryż – to podstawowy element diety bezglutenowej. Można go spożywać w formie sypkiej, w postaci makaronu ryżowego i jako składnik sałatek;
  • kukurydza – mąką kukurydziana stanowi znakomitą alternatywę dla klasycznej mąki pszennej. Przykładowo tortilla bezglutenowa, taka którą można zakupić z https://organic24.pl/category/piekarnia-tortilla/f_bezglutenowy, z mąki kukurydzianej jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim o wiele zdrowsza od tradycyjnego produktu tego rodzaju;
  • gryka – to produkt bezglutenowy, z którego przygotowuje się kasze, makarony czy placki;
  • quinoa – to roślina, która jest bogatym źródłem białka i błonnika. Wykorzystuje się ją przede wszystkim jako dodatek do zup czy sałatek, ale i jako osobne danie.

Mąki bez glutenu

Mąka to podstawowy składnik i dodatek wielu potraw. Osoby będące na diecie bezglutenowej muszą wybierać takie, które nie zawierają szkodliwego dla nich białka. Do najpopularniejszych produktów tego typu należy:

  • mąka migdałowa – znakomita do wypieków, jest bogata w białko oraz zdrowe tłuszcze;
  • mąka ryżowa – świetnie się sprawdza się przygotowywania wypieków, takich jak naleśniki, ciasta, ale i tortille bezglutenowe;
  • mąka ziemniaczana – sprawdza się znakomicie jako zagęszczacz do zup i sosów;
  • mąka kokosowa – to bogaty w błonnik produkt, który nadaje się świetnie do wypieków.

Warzywa i owoce

Nieodłącznym elementem każdej zdrowej diety są bez wątpienia warzywa i owoce. Warto zaznaczyć, że na diecie bezglutenowej można je spożywać bez ograniczeń. Są one bardzo bogate w witaminy, minerały czy błonnik. Warto sięgać przede wszystkim po świeże produkty, takie jak ziemniaki, brokuły, marchew, cukinię, paprykę, jabłka, pomarańcze, banany, winogrona i jagody.

Nabiał i białko

Osoby będące na diecie bezglutenowej można spożywać różne produkty nabiałowe i białkowe. Na przykład:

  • jajka – to znakomite źródło białka, które można spożywać na wiele różnych sposobów
  • mięso i ryby – świeże mięso, drób, ryby oraz owoce morza są naturalnie bezglutenowe. Należy jednak unikać przetworzonych wędlin i konserw, ponieważ mogą zawierać gluten;
  • nabiał – jogurty, mleko, twarogi i sery zwykle nie mają glutenu, ale najlepiej sprawdzić skład na opakowaniu produktu przed zakupem.

Przekąski i dodatki

Na bezglutenowej diecie można cieszyć się różnymi przekąskami i dodatkami. Przykładowo tortilla bezglutenowa stanowi doskonałą bazę do wielu pysznych potraw. Można przygotować z niej chipsy w piekarniku, co stanowi smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych chipsów. Warto sięgać także po orzechy i nasiona, ponieważ są one niezwykle bogate w białko, witaminy i zdrowe tłuszcze. Warto również zaznaczyć, że nieprzetworzone zioła i przyprawy także nie zawierają glutenu, warto więc je stosować podczas gotowania, aby urozmaicać smak posiłków. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here